10 porad - idealny weselny tort

nasze publikacje - 10 porad - idealny tort weselny

Czasy kiedy tort można było przygotować samodzielnie raczej już minęły, torty weselne to nieczęsto małe dzieła sztuki, dlatego większość osób organizując wesele i tort na nie udaje się w tym celu do cukierni. Do spotkania z cukiernikiem dobrze jest się przygotować, zastanowić się nad tym jaki ma być nasz tort, po to by omówić to już ze szczegółami na spotkaniu, tak by w efekcie nasz tor był naszym idealnym wymarzonym.
Mając już nasz tort, na samym weselu, również możemy sprawić by stał się dla gości większą atrakcją oraz by został lepiej zapamiętany.

  1. Budżet - Zakłada się że 1kg tortu można poczęstować 10 gości (więcej o ilościach w punkcie trzecim - "Smak tortu"), kilogramy mnożymy przez gości i wychodzi nam ile ich potrzebujemy (np. dla 60 osób mamy 6kg tortu). Ceny tortów zwykle przeliczane są na kilogramy i startują od 25 złotych/kg, ale bez kłopotu można znaleźć cukiernię i tort gdzie kilogram kosztował będzie 300zł. Ale jak to mawiają: "tanie torty nie są dobre, dobre torty nie są tanie". Jeśli nasz przewidziany na tort budżet to powiedzmy 600zł to po podzieleniu go przez kilogramy wychodzi nam 100zł/kg. Teraz wiadomo o jakich tortach możemy rozmawiać z cukiernikiem.
  2. Wygląd tortu - ogólnie torty mogą być płaskie lub piętrowe. Zwykle na weselach pojawiają się torty piętrowe, które wyglądają zwykle bardziej okazale. Piętra zwykle są okrągłe lub kwadratowe, ale tak naprawdę wszystko zależy od fantazji cukiernika i naszej. Liczba pięter to zwykle 2-5. W internecie i w cukierniach można znaleźć wiele zdjęć różnych tortów, tak że jest z czego wybierać. Torty ozdobione mogą być figurką, wzorkami, kwiatami z masy lub prawdziwymi, wstążkami, pokryte masą marcepanową lub tradycyjnie kremem, czasami pojawia się monogram Pary Młodej, data ślubu, motto itp. Często kolor i zrobienie tortu nawiązuje do motywu kolorystycznego wesela, bukietu Panny Młodej (te same kwiaty dla ozdoby tortu), sukni (ta sama wstążka na torcie co na sukni) itp.
  3. Smak tortu - Poza samą nutą smakową (owoce leśne, truskawki, maliny itp.) ważne by zastanowić się na słodkością oraz lekkością tortu. Torty delikatne, lekkie i nieprzesłodzone jeść można w większej ilości. Gość otrzymując malutki kawałek takiego tortu będzie zwykle odczuwał niedosyt. Z kolei nawet malutki kawałeczek słodkiego tortu z dużą ilością kremu zwykle będzie zupełnie zadowalający dla przeciętnego gościa. W przypadku delikatnego w smaku tortu, porcja 100g liczona na gościa, podana zaraz po obiedzie może być niewystarczająca, natomiast ta sama porcja podana w okolicy oczepin, kiedy goście są już zwykle dobrze najedzeni może być już wystarczająca. Tak więc należy się liczyć z tym, że tortu o delikatniejszym smaku, podanego zaraz po obiedzie weselnym kupić trzeba będzie więcej. Ilości na osobę warto jest przedyskutować z cukiernikiem i menadżerem sali, szczególnie ci ostatni mogą posiadać dużą wiedzę na temat "zużycia na osobę". Dobrze jest też jeśli cukiernia oferuje możliwość degustacji różnych rodzajów tortów ze swojej oferty, wtedy można szczerze gościom powiedzieć, że wybraliście dla nich najlepszy tort z oferty cukierni. Należy rozważyć liczbę osób uczestniczących w degystacji. Najlepiej jest go degustować tylko we dwoje, zabierając całą rodzinę możecie mieć poważne problemy z wyborem, gdyż każdemu zwykle smakuje co innego.
  4. Dostawa - Zwykle jest w cenie, ale różnie bywa, czasami cukiernia dodatkowo dolicza za przewóz, podpórki, montaż tortu na miejscu - lepiej zapytać. Nie warto jednak decydować się na samodzielny przewóz, nawet jeśli jest to tort jednopoziomowy, jest to jednak delikatny wyrób, na dodatek cenny i trudny do odtworzenia w razie ew. wypadku.
  5. Zamówienie - warto zainteresować się tortem i wyborem cukierni wcześniej, każda cukiernia ma ograniczone "moce przerobowe" i w najbardziej obleganych dniach może okazać się, że nie będzie mogła już przyjąć kolejnego zamówienia. Należy oczywiście podpisać z cukiernią umowę, szczegółowo w niej opisując kształt, liczbę poziomów, smak, wielkość, dzień, miejsce i godzinę dostarczenia toru. Takie rzeczy najlepiej mieć spisane, pamięć jest ulotna, a w dniu ślubu kolejny stres (związany z tortem) nie jest nikomu potrzebny.
  6. Tort na sali - trochę to tak po amerykańsku, ale uważam że to dobry zwyczaj, szczególnie w przypadku trwałych tortów pokrytych masą marcepanową, by wystawić tort na salę już wcześniej, w roli ozdoby, tak by goście mogli go podziwiać. Tort wjeżdżający po ciemku, o północy i zaraz po tym pokrojony przez Młodą Parę z pomocą obsługi nie będzie zauważony w pełnej krasie przez większość gości, a nic nie stoi na przeszkodzie, by w wyznaczonym momencie wbić w niego race, przygasić światła i tak rozpocząć jego uroczyste krojenie.
  7. Podanie tortu - Samo zorganizowanie tortu na przyjęcie weselne to tylko część sukcesu, ważny jest też sposób podania. Warto ustalić moment z menadżerem sali, zespołem muzycznym i zadbać by wszyscy goście pojawili się w tym momencie na sali (szczególnie to ważne w przypadku wesel w lokalach z ogródkiem, otoczonych parkiem - ludzie lubię się rozchodzić - szczególnie przy pięknej pogodzie). Największe wrażenie robi tor wjeżdżający po ciemku, z zapalonymi racami, oświetlony dodatkowo reflektorem Dja, zespołu. Pierwszy kawałek tortu tradycyjnie wykrawa wspólnie Para Młoda.
  8. Czas podania - Tort najczęściej pojawia się przed lub po oczepinach - taki zwyczaj. Osobiście uważam, że jedyna zaleta takiego rozwiązania jest taka, że o tej porze goście są już tak najedzeni, że część w ogóle nie podejdzie po swój kawałek - innymi słowy podając tort tak późno możecie sporo zaoszczędzić. Jeśli jednak Wasz tort będzie pyszny, nie musicie na nim oszczędzać i zależy Wam na tym, żeby został doceniony przez gości - podajcie go zaraz po obiedzie. Goście wtedy nie są jeszcze przejedzeni, są w miarę trzeźwi - szansa że wszyscy zgłoszą się po swój kawałek tortu i zjedzą go ze smakiem jest całkiem spora.
  9. Na pamiątkę - Nie zaszkodzi poczekać kilka chwil przez pokrojeniem tortu tak by goście (jeśli nie mieli tego okazji zrobić wcześniej) mogli go zobaczyć w pełnej okazałości, by każdy chętny posiadacz aparatu mógł sobie zrobić zdjęcie.
  10. Na później - Warto też poprosić obsługę o odłożenie dla Młodej Pary na następny dzień dwóch kawałków (ew. kilku następnych dla rodziców). Często wybór tortu trwa długo, poprzedzony jest wieloma degustacjami, Para stara się znaleźć tort o idealnym smaku. Jednak w dniu wesela Młodzi są wykle tak wszystkim zaaferowani, że jedzą niewiele i w pośpiechu, a przez nadmiar wrażeń niewiele też niewiele pamiętają. Inaczej smakuje tort zjedzony następnego dnia, jako coś słodkiego do kawy, a inaczej jako kolejne danie na weselu. Mając zachowany kawałek tortu, można go spokojnie zjeść dnia następnego, w pełni doceniając jego smak.
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie odnośnie tortów - prosimy o info - chętnie to tutaj dodamy.

polecamy też zestawienie top 10 najlepszych zabaw oczepinowych

Ocena artykułu: Interesujący 5/6 (1 oceniających)

O autorze:

Piotr Kubiak

 

nasze publikacje - fotografia ślubna